Kurki na maśle z sosem sojowym
Uwielbiam kurki, szczególnie z sosem sojowym, choć ze śmietaną są równie pyszne. Całe szczęście, że w tym roku nie zabrakło ich w moim zamrażalniku:))
Składniki:
1/2 kg kurek
1 łyżka masła lub dobrej oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
sos sojowy*
Kurki dokładnie oczyścić, wypłukać szybki i krótko. Roztopić masło, wrzucić kurki i dusić je na małym ogniu pod przykryciem, aż zmiekna. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilke poddusić. Na sam koniec wrzucić drobno posiekaną natkę i doprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Można podawać z chlebem lub makaronem. Pychotka, bardzo gorąco polecam!
*oczywiście dodatek sosu sojowego nie jest konieczny, choć osobiście polecam!