Kurczę marynowane w maślance
Mięso przyrządzone w podany przeze mnie sposób jest bardzo delikatne. Nawet osoby z wrażliwymi żołądkami mogą się pokusić o zjedzenie niejednego kawałka. Delikatny aromat czosnku, cytryny i koperku dodaje uroku całej potrawie.
Przepis przeklejam z tej strony. Przeznaczony jest wprawdzie na grilla, ale z powodzeniem można go wykonać w piekarniku (ja piekłam ok. 25 minut w 200 stopniach).
Przygotowanie - 10 minutMarynowanie - 1/2 - 12 godz.
Pieczenie na ruszcie - ok. 15 minut
Składniki:
4 szt. - piersi kurczaka (bez skóry, bez kości)
1/2 szklanki - maślanka
2 łyżki - świeży koperek, posiekany
2 łyżki - sok z cytryny
1 łyżka - oliwa
1 łyżka - starta skórka z cytryny
2-3 ząbki - czosnek, drobno posiekany lub zmiażdżony
po 1/4 łyżeczki - gruba sól; czarny pieprz, świeżo mielony
W płaskim naczyniu dokładnie zmieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzyć w niej umyte pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszone filety z piersi kurczaka.
Marynować 30 minut w temperaturze pokojowej lub od 4 do 12 godzin w lodówce (przed pieczeniem na ruszcie mięso trzeba doprowadzić do temperatury otoczenia).
Dokładnie oczyszczony ruszt przetrzeć olejem.
Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem.
Piec na rozgrzanym ruszcie aż mięso stanie się ładnie sprężynujące, ale nie twarde - około 6-8 minut z każdej strony. Gdy do dyspozycji jest pierś kurczaka z kością - należy przedłużyć czas pieczenia - zwykle do łącznie ok. 25 minut. Temperatura w środku, w najgrubszym miejscu porcji powinna osiągnąć 85°C.; a nakłute mięso powinno wydzielać klarowny sok.
Podawać z wilgotnymi dodatkami, na przykład z sałatką z ogórków lub pomidorów lub sałatką coleslaw.
Inne warianty:
Można wypróbować ten przepis zamiast koperku dając posiekany szczypiorek. Sok limonki zamiast cytryny doda marynacie nutę dalekowschodnią. Marynata według tego przepisu powinna równie dobrze udać się z rybą.