kurczak z truskawkami

kurczak z truskawkami
Brzmi dziwnie? Może i wydaje się to połączeniem niemożliwym, abstrakcyjnym, ale jakie dobre i aromatyczne daje efekty. Sezon na truskawki w pełni, niestety po ostatnich burzach i ulewach są one dosyć mokre, wodniste i szybko "kapcanieją". Zostało mi trochę truskawek wczorajszych, ich wygląd nie nastrajał do zjedzenia ich solo, albo ze śmietaną. Pomyślałam, a czemu nie z kurczakiem? W końcu robię go na milion sposobów, to może być milion pierwszy.

Zdjęcie - kurczak z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczak z truskawkami
  • pierś kurczaka
  • kilka plasterków bekonu lub szynki parmeńskiej
  • spora garść truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, cukier
Pierś oczyścić, zrobić kieszonkę i położyć na ułożonych na zakładkę plastrach bekonu lub szynki. Truskawki odszypułkować, zmiksować z octem i cukrem - do smaku, całość podgrzewać żeby się zredukowała (można ew pomóc sobie szczyptą żelatyny). Trochę "sosu" wkładamy do kieszonki, zawijamy kurczaka w plastry. Wkładamy do naczynia do zapiekania i polewamy sosem po wierzchu. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach.
Podałam z ziemniakami pieczonymi w plastrach ze śmietaną i gałką muszkatołową oraz groszkiem cukrowym.

Kategorie przepisów