Kurczak z szynką i ananasem
Dzisiejsza propozycja, to jeden ze sposobów, aby pieczone piersi z kurczaka nie były suche. Dzięki marynowaniu miękną i potrzebują krótszego czasu pieczenia. Dodatkowo przykryte są „mokrym” ananasem z puszki. Kto lubi kurczaka na słodko - zapraszam na najbardziej soczystą wersję pieczonych piersi z kurczaka:)
Jako dodatek warzywny użyłam różyczek brokułu i kalafiora. Aby upiec je w tym samym czasie co mięso, warzywa włożyłam do wąskiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posoliłam i posypałam wiórkami masła. Włożyłam do piekarnika równocześnie oba naczynia - z mięsem i z warzywami. Oba trzymałam w piekarniku tyle samo czasu.
W większości przypadków pierś z kurczaka dzielę tak:
Całą pierś dzielę najpierw na pół, odcinam środkową kostkę (i zamrażam na zupę). Z każdej połowy odkrajam delikatną, małą polędwiczkę i usuwam z niej białe ścięgno. Filet kroję na pół wzdłuż. W ten sposób powstają cztery duże części i dwie małe – polędwiczki, które zwykle podaję później dziecku.
Marynowany kurczak z ananasem i szynką
1 podwójna pierś z kurczaka
6 plastrów ananasów
6 plastrów chudej szynki drobiowej
6 plastrów sera
Marynata
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
Pierś przekroić na pół, wyciąć małe polędwiczki, a filety przekroić wzdłuż na pół. Filety delikatnie rozbić gładką częścią tłuczka (jeśli nie mamy, wystarczy, rozbić filety boczną częścią tłuczka), włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięso, polać sosem sojowym wymieszanym z olejem i sokiem wyciśniętym z cytryny, przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 2 godz. (marynaty wydaje się być dużo, ale dzięki temu po upieczeniu mięso jest wilgotne, a powstałym sosem polewam warzywa i maczam w nim pieczywo.)
Po tym czasie na każdym kawałku mięsa położyć plaster szynki i plaster ananasa w dwóch połówkach. Włożyć do piekarnika i piec 20 min w temp. 200°C. Następnie każdy kawałek kurczaka przykryć plastrem sera i zapiec jeszcze przez 5 minut.
Bardzo dobrze smakuje z pieczywem i brokułami wymieszanymi z kalafiorem.