Kurczak z orzechami nerkowca i warzywami
Dzisiaj coś po chińsku, danie przygotowane przez mojego Męża. Warto spróbować, bo jest naprawdę bardzo smaczne - głównie dzięki dodatkowi sosu hoisin, często używanego w kuchni kantońskiej (u nas można dostać gotowy sos w większości delikatesów).
Składniki:
300 g filetów z kurczaka (lub indyka)
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
3 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
75 g niesolonych orzechów nerkowca
25 g groszku cukrowego
3 gałązki selera naciowego, pokrojonego
1 cebula podzielona na 8 części
60 g kiełków fasoli mung
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
Sos:
200 ml bulionu z kurczaka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu hoisin
Mięso pokrój w paski. Włóż mięso do miski, obsyp łyżką mąki kukurydzianej w ten sposób, żeby całe mięso było obtoczone w mące. Nadmiar mąki strząśnij. Wymieszaj olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i 1 ząbek czosnku, polej mięso marynatą i odstaw na pół godziny. W rozgrzanym woku podgrzej połowę oleju, wrzuć orzechy nerkowca i smaż mieszając przez minutę, na brązowy kolor. Dodaj warzywa i czosnek, smaż mieszając przez 2-3 minuty (warzywa muszą być chrupkie). Wyjmij wszystko z woka łyżką cedzakową i zostaw w ciepłym miejscu. Do woka wlej pozostały olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając przez 3-4 minuty, na końcu dodaj warzywa. Wymieszaj bulion, mąkę kukurydzianą i sos hoisin, dodaj do woka i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj od razu.