Kurczak z orzechami nerkowca i warzywami

Dzisiaj coś po chińsku, danie przygotowane przez mojego Męża. Warto spróbować, bo jest naprawdę bardzo smaczne - głównie dzięki dodatkowi sosu hoisin, często używanego w kuchni kantońskiej (u nas można dostać gotowy sos w większości delikatesów).

Składniki:

300 g filetów z kurczaka (lub indyka)

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka sosu hoisin

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

3 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki oleju roślinnego

75 g niesolonych orzechów nerkowca

25 g groszku cukrowego

3 gałązki selera naciowego, pokrojonego

1 cebula podzielona na 8 części

60 g kiełków fasoli mung

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

Sos:

200 ml bulionu z kurczaka

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

2 łyżki sosu hoisin

Mięso pokrój w paski. Włóż mięso do miski, obsyp łyżką mąki kukurydzianej w ten sposób, żeby całe mięso było obtoczone w mące. Nadmiar mąki strząśnij. Wymieszaj olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i 1 ząbek czosnku, polej mięso marynatą i odstaw na pół godziny. W rozgrzanym woku podgrzej połowę oleju, wrzuć orzechy nerkowca i smaż mieszając przez minutę, na brązowy kolor. Dodaj warzywa i czosnek, smaż mieszając przez 2-3 minuty (warzywa muszą być chrupkie). Wyjmij wszystko z woka łyżką cedzakową i zostaw w ciepłym miejscu. Do woka wlej pozostały olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając przez 3-4 minuty, na końcu dodaj warzywa. Wymieszaj bulion, mąkę kukurydzianą i sos hoisin, dodaj do woka i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj od razu.

Zdjęcie - Kurczak z orzechami nerkowca i warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy