Kurczak z kurkami

Kurczak z kurkami
Nie mogłam się oprzeć kurkom na targu w sobotę. Sama nie zbieram, a jeśli już to sporadycznie, ale mam "swoją" Panią od darów lasu. Kupuję u niej kurki, jagody, borówki czerwone, żurawinę. Tym razem kurki, część wykorzystałam do mięska a część do jajecznicy :)
Kurczak z kurkami
  • podwójna pierś kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • szczypta kurkumy
  • większa szczypta mielonej ostrej wędzonej papryki
  • 100g kurek
  • masło
Zdjęcie - kurczak z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pierś kurczaka oczyściłam, rozdzieliłam, włożyłam do miseczki i zalałam olejem wymieszanym z przyprawami. Kilka razy obracałam kurczaka aby cały dobrze pokrył się aromatami. Kurki oczyściłam, większe przekroiłam wzdłuż i podsmażyłam na maśle, soląc i odrobinę pieprząc. Kiedy piersi poleżały ok 30 minut w marynacie, wrzuciłam je na rozgrzaną suchą patelnię i obsmażyłam z obu stron na złoto. Następnie przykryłam pokrywką aby doszły w środku. Gotowego kurczaka pokroiłam na plastry, polałam kurkami z masełkiem i podałam z ziemniaczkami pieczonymi w talarkach.
Zdjęcie - kurczak z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów