Kurczak w sosie z czekoladą

Kurczak w sosie z czekoladą

Dziś przedstawiam przepis troszkę inny niż wszystkie bo na kurczaka w stylu mole poblano, czyli w sosie z dodatkiem czekolady. Może brzmi to dziwnie, ale zapewniam że czekolada nie jest bardzo wyczuwalna, a sos nie jest za słodki. Nawet mój grymaszący luby stwierdził, że danie jest smaczne ? Polecam tego kurczaka, bo warto wypróbowywać nowe smaki, szkoda czasu na schabowego co niedzielę:) Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak w sosie z czekoladą

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 łyżka sezamu, uprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżka migdałów, posiekanych
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 duże pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę (lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 30 g startej gorzkiej czekolady
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia, po czym przełóż go na talerz.
  2. Włóż do patelni cebulę, czosnek i chilli i smaż przez 5 minut, do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj sezam, migdały i przyprawy i smaż mieszając przez 2 minuty.
  3. Dodaj pomidory, rodzynki, bulion, masło orzechowe i czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 5 minut.
  4. Przelej sos do pojemnika blendera lub zmiksuj na gładki sos. Włóż kurczaka, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę. W razie konieczności dolewaj wody aby sos za bardzo nie zgęstniał.
  5. Przełóż kurczaka w sosie czekoladowym na talerze, posyp sezamem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Chicken mole

(4 servings)

Ingredients:

  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 4 chicken legs
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1 chilli, finely chopped
  • 1 tablespoon sesame seeds, toasted
  • 1 tablespoon almonds, chopped
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground cloves
  • 3 large peeled tomatoes, diced (or 1×400 g tin of chopped tomatoes)
  • 2 tablespoons raisins
  • 1 1/2 cups chicken stock
  • 1 tablespoon peanut butter
  • 30 g grated dark chocolate
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a large, deep pan, heat the oil over high heat, add chicken and cook on each side until golden brown, then remove from pan and set aside.
  2. Add the onion, garlic and chilli and cook for 5 minutes, until translucent. Next add the sesame seeds, almonds and spices and cook stirring for 2 minutes.
  3. Add tomatoes, raisins, stock, peanut butter and chocolate and mix. Season the sauce with salt and pepper to taste and cook for 5 minutes.
  4. Transfer the sauce into a blender and whizz until smooth and pour into the pan. Add the chicken to the sauce, bring to a boil, cover and cook over low heat for 1 hour. Add  some water if the sauce becomes too thick.
  5. Place the chicken with sauce on plates, sprinkle with sesame seeds and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów