Kurczak w sosie z czekoladą
Dziś przedstawiam przepis troszkę inny niż wszystkie bo na kurczaka w stylu mole poblano, czyli w sosie z dodatkiem czekolady. Może brzmi to dziwnie, ale zapewniam że czekolada nie jest bardzo wyczuwalna, a sos nie jest za słodki. Nawet mój grymaszący luby stwierdził, że danie jest smaczne ? Polecam tego kurczaka, bo warto wypróbowywać nowe smaki, szkoda czasu na schabowego co niedzielę:) Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak w sosie z czekoladą(4 porcje)
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 udka z kurczaka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 1 łyżka sezamu, uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka migdałów, posiekanych
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 3 duże pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę (lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów)
- 2 łyżki rodzynek
- 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 30 g startej gorzkiej czekolady
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia, po czym przełóż go na talerz.
- Włóż do patelni cebulę, czosnek i chilli i smaż przez 5 minut, do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj sezam, migdały i przyprawy i smaż mieszając przez 2 minuty.
- Dodaj pomidory, rodzynki, bulion, masło orzechowe i czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 5 minut.
- Przelej sos do pojemnika blendera lub zmiksuj na gładki sos. Włóż kurczaka, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę. W razie konieczności dolewaj wody aby sos za bardzo nie zgęstniał.
- Przełóż kurczaka w sosie czekoladowym na talerze, posyp sezamem i podawaj.
Smacznego!
English version
Chicken mole(4 servings)
Ingredients:
- 3 tablespoons vegetable oil
- 4 chicken legs
- 1 onion, diced
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 1 chilli, finely chopped
- 1 tablespoon sesame seeds, toasted
- 1 tablespoon almonds, chopped
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ground cloves
- 3 large peeled tomatoes, diced (or 1×400 g tin of chopped tomatoes)
- 2 tablespoons raisins
- 1 1/2 cups chicken stock
- 1 tablespoon peanut butter
- 30 g grated dark chocolate
- salt and pepper
Preparation:
- In a large, deep pan, heat the oil over high heat, add chicken and cook on each side until golden brown, then remove from pan and set aside.
- Add the onion, garlic and chilli and cook for 5 minutes, until translucent. Next add the sesame seeds, almonds and spices and cook stirring for 2 minutes.
- Add tomatoes, raisins, stock, peanut butter and chocolate and mix. Season the sauce with salt and pepper to taste and cook for 5 minutes.
- Transfer the sauce into a blender and whizz until smooth and pour into the pan. Add the chicken to the sauce, bring to a boil, cover and cook over low heat for 1 hour. Add some water if the sauce becomes too thick.
- Place the chicken with sauce on plates, sprinkle with sesame seeds and serve.
Enjoy!