Kurczak w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym
Bardzo fajne, lekko orzeźwiające danie z kurczakiem. Kwaskowate, ale nie przesadnie. Łatwo się robi, a efekt jest według mnie znakomity.
Przepis powstał na bazie tego z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”. W oryginale kurczaka smażyło się w głębokim oleju, ja usmażyłam go tradycyjnie ;)
Polecam :)

Zdjęcie - Kurczak w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM
(na 4 porcje)
2 duże filety z piersi kurczaka,
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
1/3 szklanki zimnej wody,
3-4 łyżki świeżego soku z cytryny,
2 łyżki słodkiego sherry (dałam wytrawne bo tylko takie miałam),
½ łyżeczki cukru (dałam 1 łyżeczkę),
olej do smażenia,
plasterki cytryny i poszatkowana cebulka dymka do przybrania

Mięso pokroić w paski. W woku rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć na nim kurczaka, aż będzie rumiany. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3 łyżkami na gładką pastę. Resztę wody wraz z sokiem z cytryny, sherry oraz cukrem zagotować w rondelku. Dodać pastę z mąki i ponownie zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek i polać sosem. Można też sos wlać do woka z kurczakiem i wymieszać razem.
Na talerzu każdą porcję przybrać plasterkami cytryny i posiekaną cebulką dymką.
Podawać z ryżem.

Zdjęcie - Kurczak w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Kurczak w sosie cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów