Kurczak w musztardzie
Bardzo smaczne danie obiadowe. Przepis znalazłam na tej stronie, pochodzi z książki Davida Lebovitz'a "My Paris Kitchen" Książki niestety jeszcze nie mam. Zdjęcie kurzyny w internecie było tak piękne, że musiałam sprawdzić czy danie jest tak samo smaczne jak piękne. Jak na kurczaka za którym nie przepadam, wyszło całkiem dobre. Duża ilość musztardy powoduje, że mięso staje się wyraziste. Danie wymaga nieco pracy, ale warto je zrobić. Użyłam udek kurczaka zagrodowego, który jest zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Polecam!
Składniki
8 kawałków kurczaka (udka, nogi, ze skórą i kośćmi)
100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1 / 2 szklanki + 3 łyżki musztardy Dijon
1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
3/4 łyżeczki soli morskiej
1 mała cebula, drobno pokrojona w kostkę
1 łyżeczka świeżych liści tymianku
250 ml białego wina
1 łyżka francuskiej musztardy ziarnistej
2 do 3 łyżki gęstej śmietany kremówki (36%)
posiekane liście pietruszki lub szczypiorku, do dekoracji
oliwa z oliwek
ciepła woda, w razie potrzeby
Przygotowanie
Kurczaka umyć i osuszyć. W misce wymieszać 1/2 szklanki musztardy Dijon z papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć musztardową mieszanką, nieco musztardy wsunąć również pod skórę kurczaka.Odłożyć na bok. Rozgrzać duża patelnię lub garnek z grubym dnem, na średnim ogniu i dodać boczek. Smażyć boczek, często mieszając, do czasu aż się wytopi i lekko zbrązowieje - około 4 minut. Zdjąć boczek z patelni i osączyć na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Na patelni zostawić około 1 łyżki tłuszczu. Dodać cebulę i smażyć na tłuszczu z boczku przez około 5 minut, aż będzie miękka i ładnie zeszklona. Wymieszać z tymiankiem i smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć cebulę na boczek Jeśli to konieczne, dodać na patelnię odrobinę oliwy i włożyć kawałki kurczaka tak aby leżały w jednej warstwie . Smażyć, aż zbrązowią się dobrze z jednej strony, przewróć je i obsmażyć na brązowo z drugiej strony. Odłożyć kawałki ładnie zrumienionego kurczaka na cebulę i boczek. Na gorącą jeszcze patelnię wlać wino, zeskrobać z dna wszystkie smaki. Ponownie włożyć na patelnię kawałki kurczaka razem z boczkiem i cebulą. Przykryć i gotować kurczaka na małym lub średnim ogniu, obracając kawałki w sosie kilka razy, aż kurczak będzie upieczony przez 15 do 25 minut. Sprawdzić czy mięso nie jest czerwone - jeśli tak, kontynuować gotowanie przez kolejnych kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia. Przenieść kurczaka na półmisek, a do sosu na patelni dodać pozostałe 3 łyżki musztardy Dijon, musztardę ziarnistą , crème fraîche i lub śmietanę . Jeśli ilość sosu bardzo się zmniejszyła i jest bardzo gęsty, można dodać nieco ciepłej wody. Polać sosem kurczaka, posypać posiekaną natkę pietruszki i podawać. Smacznego!