Kurczak w krakersach
Delikatny i soczysty kurczak według Nigelli Lawson, naprawdę warto zrobić. Mięso kurczaka jest bardzo miękkie i delikatne dzięki moczeniu w maślance, a dodatkowo na wierzchu otacza go chrupiąca skórka z krakersów. Fajny i prosty pomysł na danie z drobiu, polecam!
Składniki:
500 ml maślanki lub jogurtu
opakowanie krakersów
filety z kurczaka (u mnie 6 sztuk)
sól, pieprz
Maślankę lub jogurt wlać do miski. Filety pokroić na kawałki. Następnie kawałki kurczaka zanurzyć w maślance lub jogurcie naturalnym na min. 2 godziny.
Krakersy pokruszyć, najlepiej włożyc do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta. Przesypać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
Kawałki kurczaka po kolei obtaczać w krakersach i przekładać na blachę wcześniej wysmarowaną olejem.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Ja podaję z sosem czosnkowym.
Smacznego!