Kurczak w cieście kokosowym
- 2 podwójne piersi kurczaka
- spora szczypta soli i pieprzu
Ciasto kokosowe:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2-3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- sól
- kieliszek wódki
Dodatkowo:
- 1,5 szklanki oleju do smażenia
Dzisiaj zaproponuję przepis na szybkie w realizacji i pyszne danie. Kurczak w cieście kokosowym, to soczyste kawałki mięsa w chrupiącej, kokosowej skorupce smażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakuje podawany z ryżem i ostrym sosem słodko-kwaśnym.
Piersi z kurczaka pokroić na grubą kostkę (2 na 2 cm). Posolić, popieprzyć i odstawić na bok.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać bardzo dokładnie i dodać tyle wody, aby otrzymać bardzo gęste ciasto. Odstawić je na kilka minut, aby "odpoczęło". Do ciasta wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie je nim oblepić (jeżeli nie będą całkowicie oblepione, to nie szkodzi) . Bardzo mocno rozgrzać olej w małym, wysokim rondlu. Kiedy już prawie zacznie wrzeć, wrzucić kawałki mięsa w cieście i smażyć po 3-4 minuty, często obracając. Kurczaka wyjmować na bibułę, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Źródło: mniammniam.com