Kurczak w cieście kokosowym

Kurczak w cieście kokosowym

Zdjęcie - Kurczak w cieście kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak w cieście kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • spora szczypta soli i pieprzu

Ciasto kokosowe:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2-3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • sól
  • kieliszek wódki

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki oleju do smażenia


Zdjęcie - Kurczak w cieście kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dzisiaj zaproponuję przepis na szybkie w realizacji i pyszne danie. Kurczak w cieście kokosowym, to soczyste kawałki mięsa w chrupiącej, kokosowej skorupce smażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakuje podawany z ryżem i ostrym sosem słodko-kwaśnym.

Piersi z kurczaka pokroić na grubą kostkę (2 na 2 cm). Posolić, popieprzyć i odstawić na bok.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać bardzo dokładnie i dodać tyle wody, aby otrzymać bardzo gęste ciasto. Odstawić je na kilka minut, aby "odpoczęło". Do ciasta wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie je nim oblepić (jeżeli nie będą całkowicie oblepione, to nie szkodzi) . Bardzo mocno rozgrzać olej w małym, wysokim rondlu. Kiedy już prawie zacznie wrzeć, wrzucić kawałki mięsa w cieście i smażyć po 3-4 minuty, często obracając. Kurczaka wyjmować na bibułę, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Źródło: mniammniam.com
  Zdjęcie - Kurczak w cieście kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów