Kurczak słodko-kwaśny
Lubię przygotowywać dania z woka, bo pomijając czas na przygotowanie składników, sam proces gotowania zajmuje mało czasu. Mięso smaży się szybko, a warzywa nie tracą chrupkości. Ten przepis mogę zdecydowanie polecić, jeśli chcecie skosztować prawdziwej kuchni azjatyckiej - mój mąż niedawno wrócił z Singapuru i twierdzi, że ten sos smakuje dokładnie tak samo, jak potrawy podawane tam. Przepis z książki "Kuchnia chińska". W oryginalnym przepisie występowała wieprzowina, ale kurczak sprawdził się równie dobrze.
Składniki:
150 ml oleju do głębokiego smażenia (najlepiej sezamowy, ale może być zwykły
rzepakowy)
300 g mięsa z piersi kurczaka
1 cebula pokrojona na plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w paski
200 g ananasa z puszki w kawałkach
1 marchewka, pokrojona w słupki
30 g kiełków bambusa
30 g grzybków mun (uprzednio namoczonych)
Ciasto:
125 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
woda
Sos:
125 g jasnego brązowego cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
125 ml octu winnego (białego)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
4 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek soku z ananasa (odsączonego z puszki)
sól
Mąkę na ciasto przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, olej oraz tyle wody, aby ciasto było dość gęste (nieco gęściejsze od ciasta naleśnikowego). Zanurz mięso w cieście. W woku rozgrzej olej i partiami smaż mięso na złoty kolor. Odłóż je w ciepłe miejsce, odlej olej tak, aby w woku została około łyżka, i wrzuć warzywa. Smaż je mieszając przez kilka minut. Wyjmij warzywa z woka. Składniki sosu rozmieszaj w misce, wlej je do woka i smaż do momentu, aż sos zgęstnieje. Dorzuć warzywa i mięso, wymieszaj i podawaj - najlepiej z ryżem lub makaronem sojowym.