Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Lubię przygotowywać dania z woka, bo pomijając czas na przygotowanie składników, sam proces gotowania zajmuje mało czasu. Mięso smaży się szybko, a warzywa nie tracą chrupkości. Ten przepis mogę zdecydowanie polecić, jeśli chcecie skosztować prawdziwej kuchni azjatyckiej - mój mąż niedawno wrócił z Singapuru i twierdzi, że ten sos smakuje dokładnie tak samo, jak potrawy podawane tam. Przepis z książki "Kuchnia chińska". W oryginalnym przepisie występowała wieprzowina, ale kurczak sprawdził się równie dobrze.

Składniki:

150 ml oleju do głębokiego smażenia (najlepiej sezamowy, ale może być zwykły

rzepakowy)

300 g mięsa z piersi kurczaka

1 cebula pokrojona na plasterki

1 zielona papryka, pokrojona w paski

200 g ananasa z puszki w kawałkach

1 marchewka, pokrojona w słupki

30 g kiełków bambusa

30 g grzybków mun (uprzednio namoczonych)

Ciasto:

125 g mąki pszennej

1 łyżka mąki kukurydzianej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

woda

Sos:

125 g jasnego brązowego cukru

2 łyżki mąki kukurydzianej

125 ml octu winnego (białego)

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

4 łyżki koncentratu pomidorowego

6 łyżek soku z ananasa (odsączonego z puszki)

sól

Mąkę na ciasto przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, olej oraz tyle wody, aby ciasto było dość gęste (nieco gęściejsze od ciasta naleśnikowego). Zanurz mięso w cieście. W woku rozgrzej olej i partiami smaż mięso na złoty kolor. Odłóż je w ciepłe miejsce, odlej olej tak, aby w woku została około łyżka, i wrzuć warzywa. Smaż je mieszając przez kilka minut. Wyjmij warzywa z woka. Składniki sosu rozmieszaj w misce, wlej je do woka i smaż do momentu, aż sos zgęstnieje. Dorzuć warzywa i mięso, wymieszaj i podawaj - najlepiej z ryżem lub makaronem sojowym.

Zdjęcie - Kurczak słodko-kwaśny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów