Kurczak po tajsku

Wiele osób, myśląc o kuchni tajskiej, postrzega ją podobnie do kuchni chińskiej. Pomimo pewnych podobieństw, spowodowanych oczywiście położeniem geograficznym pomiędzy Chinami a Indiami - czyli na przykład szeroko rozpowszechnionym użyciem ryżu lub curry - jest zdecydowanie odrębna i inna. Moim zdaniem, jest dużo lżejsza niż kuchnia chińska, i bardziej subtelna. Podoba mi się wykorzystanie w przepisach kokosu lub mleka kokosowego, a także lemonek i trawy cytrynowej. Poniższy przepis znalazłam na opakowaniu mleka kokosowego.

Składniki:

300 g mięsa z kurczaka lub indyka

150 ml mleka kokosowego

100 g zielonej tajskiej pasty curry

100 g pokrojonego ananasa

100 g pędów bambusa

olej z orzeszków ziemnych do smażenia

sól

Mięso pokrój na małe kawałki. Rozgrzej olej w woku lub dużej patelni i wrzuć pastę curry, smaż mieszając do momentu, aż zacznie wydzielać mocny aromat. Dorzuć mięso, smaż jeszcze przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj wszystko do chwili, aż sos nieco się zredukuje. Na końcu dorzuć ananas i bambus, podgrzewaj przez chwilę i podawaj. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą. Ta potrawa najbardziej pasuje do ryżu.

Zdjęcie - Kurczak po tajsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym
3

Afrykański kurczak w sosie fis…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Koreańskie kulki mięsne
10

Koreańskie kulki mięsne

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Kurczak z imbirem i  chili
7

Kurczak z imbirem i chili

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gorący kociołek z kurczakiem z  Tobago
10

Gorący kociołek z kurczakiem z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Dominikana: Locrio de Pollo
6

Dominikana: Locrio de Pollo

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
4

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Pikantny gulasz pomidorowy z karczku
1

Pikantny gulasz pomidorowy z k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pulpety w sosie koperkowym
1

Pulpety w sosie koperkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym

Wołowe klopsiki z żurawiną, w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Parmezanowe frytki z kurczaka
1

Parmezanowe frytki z kurczaka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
3

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bażant nadziewany pieczarkami

Bażant nadziewany pieczarkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena