Kurczak po tajsku
Wiele osób, myśląc o kuchni tajskiej, postrzega ją podobnie do kuchni chińskiej. Pomimo pewnych podobieństw, spowodowanych oczywiście położeniem geograficznym pomiędzy Chinami a Indiami - czyli na przykład szeroko rozpowszechnionym użyciem ryżu lub curry - jest zdecydowanie odrębna i inna. Moim zdaniem, jest dużo lżejsza niż kuchnia chińska, i bardziej subtelna. Podoba mi się wykorzystanie w przepisach kokosu lub mleka kokosowego, a także lemonek i trawy cytrynowej. Poniższy przepis znalazłam na opakowaniu mleka kokosowego.
Składniki:
300 g mięsa z kurczaka lub indyka
150 ml mleka kokosowego
100 g zielonej tajskiej pasty curry
100 g pokrojonego ananasa
100 g pędów bambusa
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
sól
Mięso pokrój na małe kawałki. Rozgrzej olej w woku lub dużej patelni i wrzuć pastę curry, smaż mieszając do momentu, aż zacznie wydzielać mocny aromat. Dorzuć mięso, smaż jeszcze przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj wszystko do chwili, aż sos nieco się zredukuje. Na końcu dorzuć ananas i bambus, podgrzewaj przez chwilę i podawaj. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą. Ta potrawa najbardziej pasuje do ryżu.