Kurczak po staropolsku
Kurczak uciekł dziś z kurnika i wylądował w garnku :-) Smaczny kurczczek oj smaczny był ...
1 KURCZAK
3 ŁYŻKI PAPRYKI SŁODKIEJ W PROSZKU
1 OPAKOWANIE PRZYPRAWY KNORR DO KURCZAKA PO STAROPOLSKU
SÓL DO SMAKU
5 ZĄBKÓW CZOSNKU
1-2 KOSTKI ROSOŁOWE
Kurczaka podzielić na części i umyć, następnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i reszta przypraw - pozostawić na kilka godzin do przegryzienia. Następnie po tym czasie kurczaka podsmażyć z obu stron na rumiano i przełożyć do rondla podlać wodą i dodać kostki rosołowe oraz doprawić ewentualnie solą. Całość gotować do miękkości. Zrobić zawiesinę z zimnej wody i maki wlewać do sosu ciągle mieszając do zagotowania można zaprawić jeszcze śmietaną .