Kurczak po koreańsku
Published by
on
19 listopada 2024
Jeśli lubicie smaki azjatyckie, to polecam chińsko-koreański fast food, który jest bardzo popularny w Korei.
Kurczak po koreańsku nie jest potrawą koreańską lecz chińską, jego nazwa pochodzi tylko od popularności tego dania wśród Koreańczyków, którzy uwielbiają smaki przygotowania tej wersji kurczaka.
Kuchnia koreańska opiera się w dużej mierze na kuchni chińskiej, potrawy są robione na styl chiński, zarówno smaki jak i wykonanie różnią niewiele.
Kurczak po koreańsku to proste i szybkie danie, nie wymaga znajomości sztuki kulinarnej.
Zazwyczaj wszystkie potrawy kuchni azjatyckiej powstają w kilka minut, ponieważ przyrządza się je na powietrzu, jest to tak zwana sprzedaż „straganowa”.
Kurczaka po koreańsku smaży się w głębokim oleju, uprzednio obtoczonym w panierce i smaży się w sosie słodko- kwaśnym. Samo przygotowanie sosu zajmuje trochę czasu, ale smak dania jest wyjątkowo smaczny.
Przepis na wykonanie kurczaka po koreańsku –
Składniki na kurczaka po koreańsku:
- 2-3 filety z kurczaka lub podudzia bez kości
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki papryki w proszku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- ok. szklanka oleju rzepakowego
Składniki na sos:
- 3 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1-2 łyżki miodu płynnego lub golden syropu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki octu ryżowego lub sok z cytryny
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżka ziaren sezamu
Jak wykonanać kurczaka po koreańsku:
- Filety lub podudzia bez skóry pokroić w kostkę i obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie w panierce.
- Smażyć w głębokim oleju do zarumienienia.
- W osobnym naczyniu rozgrzać olej.
- Dodać drobno pokrojony czosnek i pozostałe składniki oprócz sezamu.
- Smażyć przez 2 minuty następnie dodać usmażonego kurczaka.
- Dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Kurczaka po koreańsku posypać sezamem i drobnym szczypiorkiem, podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym i sałatką z ogórków.
Smacznego !
/na podstawie przepisu z kuchni chińskiej z małymi zmianami/.