Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

Published by

on

19 listopada 2024 Zdjęcie - Kurczak po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli lubicie smaki azjatyckie, to polecam chińsko-koreański fast food, który jest bardzo popularny w Korei.

Kurczak po koreańsku nie jest potrawą koreańską lecz chińską, jego nazwa pochodzi tylko od popularności tego dania wśród Koreańczyków, którzy uwielbiają smaki przygotowania tej wersji kurczaka.

Kuchnia koreańska opiera się w dużej mierze na kuchni chińskiej, potrawy są robione na styl chiński, zarówno smaki jak i wykonanie różnią niewiele.

Zdjęcie - Kurczak po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak po koreańsku to proste i szybkie danie, nie wymaga znajomości sztuki kulinarnej.

Zazwyczaj wszystkie potrawy kuchni azjatyckiej powstają w kilka minut, ponieważ przyrządza się je na powietrzu, jest to tak zwana sprzedaż „straganowa”.

Kurczaka po koreańsku smaży się w głębokim oleju, uprzednio obtoczonym w panierce i smaży się w sosie słodko- kwaśnym. Samo przygotowanie sosu zajmuje trochę czasu, ale smak dania jest wyjątkowo smaczny.

Zdjęcie - Kurczak po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis na wykonanie kurczaka po koreańsku –

Składniki na kurczaka po koreańsku:

  • 2-3 filety z kurczaka lub podudzia bez kości
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ok. szklanka oleju rzepakowego

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1-2 łyżki miodu płynnego lub golden syropu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki octu ryżowego lub sok z cytryny
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Jak wykonanać kurczaka po koreańsku:

  1. Filety lub podudzia bez skóry pokroić w kostkę i obtoczyć w roztrzepanym jajku następnie w panierce.
  2. Smażyć w głębokim oleju do zarumienienia.
  3. W osobnym naczyniu rozgrzać olej.
  4. Dodać drobno pokrojony czosnek i pozostałe składniki oprócz sezamu.
  5. Smażyć przez 2 minuty następnie dodać usmażonego kurczaka.
  6. Dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Kurczaka po koreańsku posypać sezamem i drobnym szczypiorkiem, podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym i sałatką z ogórków.

Zdjęcie - Kurczak po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

/na podstawie przepisu z kuchni chińskiej z małymi zmianami/.

Kategorie przepisów