Kurczak pieczony z jabłkami
Dziś przedstawiam niezwykle szybki i łatwy przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami. Generalnie wkładamy jabłka, kurczaka i trochę ziółek do piekarnika i obiad robi się sam. A co najważniejsze, kurczak wychodzi przepyszny! Polecam na leniwy weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz połączenie mięs z jabłkami, polecam także kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami, kurczaka z jabłkami i dynią i kurczaka w cydrze z jabłkami – wszystkie obłędne!
Scroll down for recipe in English
Kurczak pieczony z jabłkami(4-5 porcji)
Składniki:
- 1 kurczak, podzielony na 4 części
- 5 jabłek, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ćwiartki
- 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 główka czosnku, ząbki obrane w całości
- sól, pieprz
- 3 gałązki rozmarynu
- 1/2 szklanki cydru lub białego wina
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania.
- W naczyniu do zapiekania umieść jabłka, cebulę, czosnek i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem do smaku i wlej cydr.
- Na wierzchu ułóż natartego porządnie pieprzem i solą kurczaka i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez ok. 1 h 20 minut do ładnego zarumienienia i podawaj.
Smacznego!
English version
Roasted chicken with apples(4-5 servings)
Ingredients:
- 1 chicken, cut into 4 pieces
Preparation:
- Preheat the oven to 170 oC. Prepare a medium-sized baking dish.
- Place apples, onions, garlic and rosemary in the baking dish, season with salt and pepper to taste and add the cider.
- Rub chicken with salt and pepper and arrange on top.
- Place in the preheated oven and bake for about 1 h 20 minutes until cooked and browned and serve.
Enjoy!