Kurczak. Pieczarki. Winogrono. Cydr.
Po dość długiej przerwie dziś w końcu powracam z nowym przepisem. Robię to trochę w biegu, bo jak zwykle cierpię na niedoczas. W brew pozorom jesienne, długie wieczory nie obfitują u mnie w nudę. I nawet wtedy gdy zaplanuje sobie wieczór przy komputerze ostatecznie okazuje się, że nic mi z tego nie wychodzi.
Wychodzą mi za to nowe dania w kuchni. To, że nie pisałam przez dłuższy czas, nie oznaczało że nic nie jedliśmy albo że jedliśmy wiąz to samo. Mam gdzieś głęboko zakorzenioną potrzebę szukania nowych połączeń i testowania co raz to nowych dań. Dzisiejsze będzie bardzo proste i szybkie, bo takie lubię najbardziej. Zdaje sobie jednak sprawę, że moja propozycja nie podbije wszystkich serc, jest to bowiem danie dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Wszystko idealnie współgra z aromatem wytrawnego cydru. Zapraszam.
Kurczak w winogronami w cydrze
składniki
- około 300 g udek kurczaka bez skóry lub 4 nóżki
- 350 g pieczarek
- 2 szalotki
- 100 g czerwonych winogron
- 100 ml wytrawnego cydru
- 100 ml śmietany
- 20 g masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz