Kurczak jalfrezi
Indyjskie danie spotykane również pod nazwami jalfrei, jalfresi lub jhal fry. Bardzo smaczne, bardzo aromatyczne. Znalazłam wiele przepisów na nie nieznacznie różniących się od siebie i postanowiłam skorzystać z przepisu Komarki.
Składniki:
1 cebula, drobno posiekana lub starta,
2 ząbki czosnku, posiekane,
750 g filetów z udek kurczaka,
3 łyżeczki zmielonej kurkumy,
1 łyżeczka czerwonego proszku chilli,
1 1/2 łyżeczki soli,
500 g posiekanych pomidorów z puszki,
30 g sklarowanego masła lub 2 łyżki oleju,
3 łyżeczki zmielonego kminku,
3 łyżeczki zmielonej kolendry,
2 łyżki tartego swieżego imbiru,
30 g lisci swieżej kolendry (dodalam pietruszkę ),
olej do smażenia
Na głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyzek oleju i na duzym ogniu smazyć przez 2 minuty cebulę i czosnek. Dodać kurczaka, kurkumę, chilli, i sól. Smazyć przez 5-10 min, az mięso zrumieni się na złoto, często odskrobując to, co przywarło do patelni i obracając kawałki kurczaka. Dodać pomidory, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu przez 20 min. Odryć i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 min., aby nadmiar wywaru odparował i sos zgęstniał. Dodać sklarowane masło lub olej, kminek, imbir, mieloną i świezą kolendrę i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozna podawać z ryżem Basmati lub pieczywem (np. pitą).