Kurczak duszony z ananasem

Kurczak duszony z ananasem
Kolejny przepis dla kurakożerców ;) Tym razem w wersji nieco słodkiej, bo z ananasem. Dzięki obtoczeniu w mące i obsmażeniu, filety pozostają soczyste. Polecam!
Przepis pochodzi z książeczki "Potrawy z drobiu" Renaty Pacer.

Zdjęcie - Kurczak duszony z ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK DUSZONY Z ANANASEM
4 filety z piersi kurczaka,
1 cebula,
1 puszka ananasa,
1,5 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżki oleju

Plastry ananasa pokroić w kostkę, a do zalewy dodać tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące wymieszanej z solą. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć mięso z obu stron do zrumienienia, po czym odłożyć na talerz. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Dodać paprykę, koncentrat i zalewę z ananasa. Zagotować, stale mieszając. Dodać podsmażone mięso i kostki ananasa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Najlepiej podawać z ryżem.

Kategorie przepisów