Kurczak duszony w winie
Za inspirację do tego dania posłużył mi przepis z książeczki "Potrawy z drobiu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Trochę oczywiście zmieniłam, dodałam coś od siebie, i rezultat wyszedł bardzo pyszny, kurczak został zjedzony do ostatniego kawałeczka. Dodam, że alkohol wyparowuje i nie czuć jego smaku, ale jeśli ktoś woli, można dać zamiast wina niesłodzony sok jabłkowy.
Składniki:
1 kurczak
1,5 szklanki białego wytrawnego wina (polecam Chardonnay)
1 duża cebula
3-4 jabłka
przyprawy - skład dowolny (u mnie: pieprz ziołowy, czosnek, zioła prowansalskie, sól)
oliwa z oliwek do smażenia
Kurczaka podziel na części i natrzyj przyprawami, oprócz ziół prowansalskich. Można go zostawić w tych przyprawach na jakiś czas, ale jeśli nie masz czasu, można zrobić to bezpośrednio przed przygotowaniem. Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż kawałki kurczaka i obsmaż na złoty kolor (najlepiej robić to partiami). Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Cebulę posiekaj drobno, posyp kurczaka, posyp też obficie ziołami prowansalskimi i podlej winem. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz kurczaka przez około godzinę, co jakiś czas odkrywając naczynie i polewając kurczaka płynem. Na około 20 minut przed końcem pieczenia, dołóż obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.