Kurczak Curry + film
Zapraszam dziś na pysznego kurczaka curry. Danie to charakteryzuje się intensywnym smakiem, który pochodzi głównie z mieszanki przypraw, często zawiera także mleko kokosowe, które nadaje mu delikatnej konsystencji i łagodzi jego pikantność. Kurczak curry, to potrawa która, zdobyła serca smakoszy na całym świecie swoim bogatym smakiem i intensywnymi aromatami. A co najlepsze, jest ona łatwa do przygotowania w domowym zaciszu!
Film:
Składniki na kurczaka curry:
[2-3 porcje]
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki curry
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 500 g mleka kokosowego
- duży pęczek szczypiorku z dymki
- olej do smażenia
- czarny pieprz
- sól
Jak zrobić kurczaka curry?
Umytego i oczyszczonego kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą curry, mięso obtaczamy z każdej strony, po czym odstawiamy na pół godziny.
Obraną cebulę kroimy w piórka. Czerwoną paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski. Opłukany szczypiorek z dymki drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem krótko szklimy cebulę i paprykę, często mieszamy, do warzyw dodajemy mięso i podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir, wszystko razem łączymy, po czym wlewamy mleko kokosowe i całość razem łączymy. Wszystko gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie a warzywa nie będą rozgotowane. Danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i czarnym pieprzem, pod koniec gotowania dodajemy posiekany szczypiorek, wszystko razem łączymy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane danie podajemy z ugotowanym ryżem.