Kuleczki ziemniaczane
Kilka dni temu Ilka 86 wyznaczyła mnie do poprowadzenia następnej edycji Kulinarnego łańcuszka . Wybrała dla mnie dwa proste i bardzo fajne przepisy. Szczerze mówiąc skorzystałabym z obu, gdyby nie fakt, że święta, tuż, tuż. Po namyśle zrobiłam tylko kuleczki, które okazały się nie tylko łatwe do zrobienia, ale również pyszne. Mięciutkie wnętrze i chrupiąca otoczka, tak mozna opisać te kuleczki. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i surówki. Idealne na zwykły, jak i świąteczny obiad. Polecam!
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodać resztę składników. Formować małe kuleczki, a następnie panierować je w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu.
Smacznego:-)
Do następnej edycji Kulinarnego łańcuszka wybieram Ewe-Reve 82. A oto moje propozycje:
pyszny kurczak Shai Korma
i mrożony grecki smakołyk Kormos
Ewo, mam nadzieję, że zasmakują Ci moje propozycje:-)