Kulebiak drożdżowy z kapustą
Na dzisiejszy obiad zaplanowałam pierogi z kapustą , a skończyło się na pieczeniu kulebiaka :) Przepis na niego znalazłam na tej stronie .
Składniki :
ciasto :
- 350 g mąki
- pół szklanki mleka
- 50 g masła [ roztopione i przestudzone ]
- 1,5 łyżeczki drożdży instant [ w przepisie 30 g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych ]
- 1 jajko
- 70 dag kapusty kiszonej - ugotowanej
- 1 duża cebula
- pieprz , sól
- tłuszcz do podsmażenia cebulki
Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę , dodać ugotowaną kapustę , przesmażyć razem , doprawić solą i pieprzem do smaku . Odstawić do przestygnięcia .
Przygotowaniem ciasta zajęła się u mnie maszyna do chleba , do której wrzuciłam składniki w podanej niżej kolejności :
- letnie mleko , roztopione masło , jajko , mąka , drożdże instant
- program "zagniatanie + wyrastanie" .
W wersji niemaszynowej podano przepis z użyciem świeżych drożdży :
Świeże drożdże zalać ciepłym mlekiem , dodać trochę mąki i odstawić do wyrośnięcia . Dodać jajko , resztę mąki i wyrobić ciasto . Dodać roztopiony tłuszcz , nadal wyrabiać . Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę .
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękoma na prostokątny płat , wyrównać jego powierzchnię wałkiem . Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć nadzienie , zwinąć , zlepić brzegi ciasta posmarowane wcześniej białkiem lub wodą . Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i nakłuć dość głęboko widelcem w kilku miejscach . Upiec na złoty kolor w temperaturze 160-180 C [ ja piekłam w 170 C przez około 50-60 minut ] .
Podawać na gorąco - najlepiej z filiżanką czystego czerwonego barszczu .