Kto zamawiał "ruskie"?
Kto zamawiał "ruskie"?
ciasto:
350 mąki pszennej
ok 125 ml wody letniej
1 jajko (może być bez - zamiast jajka można dodać 2 łyżki oleju albo oliwy)
sól do smaku
Mąkę wymieszać dokładnie z jajkiem, solą i wodą. Wyrabiać tak długo aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cieniutko (grube pierogi są twarde i niesmaczne) i wykrawać szklanką albo filiżanką krążki.
farsz:
350 g ziemniaków
150 g białego, niekwaśnego sera
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i ser rozgnieść w misce widelcem. Nie na zupełna miazgę, musza zostać grudki sera i ziemniaków. Do masy dodać przesmażoną na oleju cebulę. Cebula musi być bardzo drobno pokrojona (chyba, że ktoś lubi większe kawałki cebuli w "ruskich") i przesmażona na złoto. Nie wolno jej przypalić, bo będzie miała gorzki smak.
Gotowy farsz nakładamy na wycięte z ciasta krążki, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi. Trzeba uważać by farsz nie dostał się na brzegi, inaczej ciasto się nie sklei a pierogi rozpadną podczas gotowania.
Tak przygotowane pierogi wrzucam do dużego, szerokiego garnka z wrzącą osolona wodą i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotujemy je tak od 3 do 5 minut - w zależności od wielkości pieroga.
pierogi ruskie przed gotowaniem:
"ruskie" ugotowane:
"ruskie" odsmażone:
Do tego gęsta śmietana, albo skwarki i pycha :-)
Smacznego!