Kto zamawiał "ruskie"?

Kto zamawiał "ruskie"?

Kto zamawiał "ruskie"?

ciasto:

350 mąki pszennej

ok 125 ml wody letniej

1 jajko (może być bez - zamiast jajka można dodać 2 łyżki oleju albo oliwy)

sól do smaku

Mąkę wymieszać dokładnie z jajkiem, solą i wodą. Wyrabiać tak długo aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cieniutko (grube pierogi są twarde i niesmaczne) i wykrawać szklanką albo filiżanką krążki.

farsz:

350 g ziemniaków

150 g białego, niekwaśnego sera

1 mała cebula

sól i pieprz do smaku

Ziemniaki i ser rozgnieść w misce widelcem. Nie na zupełna miazgę, musza zostać grudki sera i ziemniaków. Do masy dodać przesmażoną na oleju cebulę. Cebula musi być bardzo drobno pokrojona (chyba, że ktoś lubi większe kawałki cebuli w "ruskich") i przesmażona na złoto. Nie wolno jej przypalić, bo będzie miała gorzki smak.

Gotowy farsz nakładamy na wycięte z ciasta krążki, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi. Trzeba uważać by farsz nie dostał się na brzegi, inaczej ciasto się nie sklei a pierogi rozpadną podczas gotowania.

Tak przygotowane pierogi wrzucam do dużego, szerokiego garnka z wrzącą osolona wodą i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotujemy je tak od 3 do 5 minut - w zależności od wielkości pieroga.

pierogi ruskie przed gotowaniem:

"ruskie" ugotowane:

"ruskie" odsmażone:

Do tego gęsta śmietana, albo skwarki i pycha :-)

Smacznego!

Kategorie przepisów