Krwawe ciasteczka halloween'owe
Pyszne kruche ciastka idealne na Halloween :-) Są bardzo efektowne i szokują wszystkich, którzy je widzą, przypominają krwawe ludziki. Ciastka są na bazie mojego ulubionego przepisu na kruche ciastko, do tego prosty lukier na bazie wody i cukru pudru z dodatkiem czerwonego barwnika. Wszystko bardzo proste i straszne!
Składniki:
- porcja ciastka kruchego z tego przepisu
- 1/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki
- 0,5-1 łyżka wody lub mleka
- czerwony barwnik (jeśli używamy w płynie to dodajemy mniej wody)
- czarny barwnik (jeśli używamy w płynie to dodajemy mniej wody)
Ciasto kruche wałkujemy cienko, jeśli będzie nam się przyklejać do blatu to polecam oprószyć blat i wałek mąką. Następnie wycinamy ciastka foremką w kształcie piernikowego ludzika. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie głową foremki odcinamy kończyny ludzika lub je trochę nacinamy. Odcięte kończyny także pieczemy, tylko musimy je odsunąć od reszty ciała ludzika, aby się nie złączyły podczas pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach ok. 13 minut do lekkiego zarumienienia.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciastek przygotowujemy lukier.
1/4 szklanki cukru ucieramy łyżką z wodą (dodajemy stopniowo) do uzyskania gęstego lecz jednak trochę płynnego lukru. Lukier ma powoli ściekać z ciastek. Dodajemy czerwony barwnik do uzyskania mocno czerwonego koloru podobnego do koloru krwi.
2 łyżki cukru pudru mieszamy z kilkoma kroplami wody i czarnym barwnikiem, aby powstał bardzo gęsty lukier.
W miejscu nacięć lub w miejscu odcięcia kończyn nakładamy czerwony lukier. W miejscu oczu robimy dwa krzyżyki (można to robić za pomocą wykałaczki lub małym woreczkiem lub workiem cukierniczym). Odkładamy ciastka do zastygnięcia lukru.