Kruszonka do ciasta

Kruszonka do ciasta

Zdjęcie - Kruszonka do ciasta   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruszonka do ciasta kto jej nie lubi :-) zawsze robię większą jej ilość i trzymam w zamrażalce. Kiedy tylko potrzebuję wyciągam i posypuje ciasto czy tez muffiny bez rozmrażania .A jak zabraknie mi jajek w domu :-) to zamiast żółtek dodaję łyżkę kwaśnej śmietany. Polecam
  • 150 g masła
  • 2 żółtka lub łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Na stolnice wysypać mąkę wymieszaną wcześniej z cukrem dodaj żółtka kawałki zimnego masła i mieszaj siekając nożem lub specjalnym tasakiem do ciasta kruchego. Następnie rozcieraj między palcami do uzyskania grudek. Tak przygotowaną kruszonką posypuj ciasto przed pieczeniem lub zamroź.

Polecam

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Kruszonka do ciasta   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów