Krupnik z pęczakiem i mlekiem
Gęsta, zdrowa bardzo pożywna i całkiem smaczna zupa. Wspaniale rozgrzewa i smakuje dzieciom. Przepis znalazłam na blogu Pokrojone doprawione.
Składniki:
1 litr wody
0,5 szklanki pęczaku
1 szklanka mleka (użyłam koziego)
5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
3 marchewki pokrojone w kostke
por pokrojony w plasterki
1 grzybek suszony
1 łyzka masła
sól, pieprz
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Pęczak wypłukać. Zalać woda i mlekiem. Zagotować. Wrzucić grzybek, ziele angielskie i listek laurowy. Po 15 minutach wrzucić marchewkę i pora, po następnych 15 minutach wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Na koniec dodać masło i doprawić sola i pieprzem.