Krupnik z pałkami kurczaka

Krupnik z pałkami kurczaka


Zdjęcie - Krupnik z pałkami kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nastała wczesna jesień. Czas, kiedy jeszcze nie włączam ogrzewania, choć czasami by się przydało. Szczególnie wtedy, kiedy robię pranie i nie schnie ani na balkonie, ani w domu ... Niby ciepło, ale już czuć lekką wilgoć w powietrzu. Ciepłe skarpetki już kilka razy zdarzyło mi się założyć. Jedną z zup, która nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią jest krupnik. To również jedna z moich ulubionych zup. Ta wersja jest gęsta, treściwa i może stanowić pożywny lunch, gdy wiemy, że obiad będzie lekki lub planujemy go zjeść późno, albo możemy ją podać na obiad jako danie z jednego garnka.
Zdjęcie - Krupnik z pałkami kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Krupnik z pałkami kurczaka
3 skrzydełka z kurczaka, 1,5 litra wody, 1 por (tylko część biała i jasnozielona), 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 ziemniak, 4 pałki z kurczaka, 1 szkl. kaszy jęczmiennej, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, natka pietruszki do posypania zupy


W szybkowarze gotować wywar ze skrzydełek i 1,5 litra wody przez 15 minut. Jeśli używamy zwykłego garnka - czas wydłużyć do 30-40 minut. W tym czasie pokroić warzywa w małą kostkę, a pora w plasterki. Na 1 łyżce oleju podsmażyć pora, gdy zacznie się rumienić, dodać marchewkę, pietruszkę i podsmażyć. Wlać wywar ze skrzydełek, dodać pałki z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować 20 minut od momentu zagotowania na małym ogniu pod przykryciem. Wsypać kaszę, dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze 15 minut mieszając delikatnie od czasu do czasu. Zupę wlać do talerzy lub miseczek i posypać natką pietruszki.

Kategorie przepisów