Krupnik z kaszą jęczmienną

Krupnik z kaszą jęczmienną

Zdjęcie - Krupnik z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pożywna zupa z ziemniakami, tartą marchewką i kaszą jęczmienną. Krupniczek przygotowany w poniższy sposób zastąpi główne danie obiadowe, zupa jest treściwa i sycąca. Warto zaserwować ją wraz z obranym mięsem. Sama przed podaniem oddzielam mięso skrzydełek od kości, rozdrabniam i ponownie wrzucam do zupy. Dzięki temu nic się nie marnuje, a krupnik smakuje jeszcze lepiej. Lubię też zakłócić krupniczek gęstą śmietaną i dodać świeżo posiekany koperek, chociaż nie są to obowiązkowe punkty przepisu. Przepis jest idealny dla całej rodziny, także dla małych dzieci i niemowląt. W przypadku dzieci poniżej roczku, pomiń dodatek soli.

Zdjęcie - Krupnik z kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.

30

min.Kalorie: 140 kcal

Przepis na przepyszną i pożywną zupę warzywną z kaszą jęczmienną. Krupniczek z ziemniakami, kaszą i mięsem z rosołu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka (lub 2 podudzia)

  • 2 litry chłodnej wody

  • 1 cebula żółta

  • kawałek pora

  • kawałek selera

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 3 łyżki surowej kaszy jęczmiennej

  • 2 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1/3 łyżeczki 1kurkumy

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 %


Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka kurczaka zalej chłodną wodą i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut. W międzyczasie zdejmij wszelkie szumowiny.
  • Do garnka dodaj cebulę, pora, seler, ziele angielskie i liście laurowe. Ewentualne braki wody uzupełnij wrzątkiem. Wywar gotuj delikatnie przez kolejną godzinę, pod lekko uchyloną pokrywką.
  • Bulion przecedź przez sitko do klarowności, ponownie wrzuć do niego gotowane skrzydełka.
  • Dodaj posiekany koperek, kaszę jęczmienną, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę oraz marchew i pietruszkę starte na grubych oczkach tarki. Gotuj przez 20 minut do miękkości warzyw.
  • Zupę dopraw kurkumą, pieprzem oraz solą. Zakłóć śmietaną 18% (Najlepiej odlać chochelkę bulionu do osobnego naczynia, zmiksować ze śmietaną i dopiero wlać do zupy. Dzięki temu śmietana się nie zważy).


Uwagi:

  • Krupniczek podawaj wraz z mięsem obranym ze skrzydełek kurczaka.
  • Dla niemowląt pomiń dodatek soli w przepisie.

Kategorie przepisów