Krupnik z kaszą jęczmienną
Pożywna zupa z ziemniakami, tartą marchewką i kaszą jęczmienną. Krupniczek przygotowany w poniższy sposób zastąpi główne danie obiadowe, zupa jest treściwa i sycąca. Warto zaserwować ją wraz z obranym mięsem. Sama przed podaniem oddzielam mięso skrzydełek od kości, rozdrabniam i ponownie wrzucam do zupy. Dzięki temu nic się nie marnuje, a krupnik smakuje jeszcze lepiej. Lubię też zakłócić krupniczek gęstą śmietaną i dodać świeżo posiekany koperek, chociaż nie są to obowiązkowe punkty przepisu. Przepis jest idealny dla całej rodziny, także dla małych dzieci i niemowląt. W przypadku dzieci poniżej roczku, pomiń dodatek soli.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
30
min.Kalorie: 140 kcal
Przepis na przepyszną i pożywną zupę warzywną z kaszą jęczmienną. Krupniczek z ziemniakami, kaszą i mięsem z rosołu.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
-
3 skrzydełka z kurczaka (lub 2 podudzia)
-
2 litry chłodnej wody
-
1 cebula żółta
-
kawałek pora
-
kawałek selera
-
3 liście laurowe
-
3 ziela angielskie
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
3 łyżki surowej kaszy jęczmiennej
-
2 ziemniaki
-
2 marchewki
-
1 korzeń pietruszki
-
1/3 łyżeczki 1kurkumy
-
sól i pieprz
-
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka kurczaka zalej chłodną wodą i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 30 minut. W międzyczasie zdejmij wszelkie szumowiny.
- Do garnka dodaj cebulę, pora, seler, ziele angielskie i liście laurowe. Ewentualne braki wody uzupełnij wrzątkiem. Wywar gotuj delikatnie przez kolejną godzinę, pod lekko uchyloną pokrywką.
- Bulion przecedź przez sitko do klarowności, ponownie wrzuć do niego gotowane skrzydełka.
- Dodaj posiekany koperek, kaszę jęczmienną, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę oraz marchew i pietruszkę starte na grubych oczkach tarki. Gotuj przez 20 minut do miękkości warzyw.
- Zupę dopraw kurkumą, pieprzem oraz solą. Zakłóć śmietaną 18% (Najlepiej odlać chochelkę bulionu do osobnego naczynia, zmiksować ze śmietaną i dopiero wlać do zupy. Dzięki temu śmietana się nie zważy).
Uwagi:
- Krupniczek podawaj wraz z mięsem obranym ze skrzydełek kurczaka.
- Dla niemowląt pomiń dodatek soli w przepisie.