Krupnik wołowy z jarzynami i chorizo
Składniki:
(przepis na 4 porcje)
200 g wołowiny
2 marchewki
4 ziemniaki
1 pietruszka
½ selera
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
100 g kiełbaski chorizo
3,5 szklanki wody
3,5 szklanki bulionu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokroić wołowinę na nieduże paseczki lub kostkę, a następnie zalać wodą, gotować na wolnym ogniu około 45 minut i odszumować. Obrać warzywa, a następnie pokroić zarówno chorizo, jak warzywa w niedużą kosteczkę. Zostawić 2 łyżeczki chorizo do dekoracji. Dodać do wywaru warzywa z chorizo, wlać bulion i gotować na małym ogniu ok. 25 minut. W tym samym czasie ugotować kaszę. Doprawić zupę solą i pieprzem. Układać na talerzu kaszę, zalać zupą i posypać chorizo. Prosto i smacznie.