Krupnik część 1
            
Zaprawa korzenna do ,,krupnika,, jest zaczątkiem do powstania pysznej nalewki która doskonale rozgrzeje nas zimą. Będziemy potrzebować jeszcze miód i spirytus ale, o tym w kolejnym poście ... nalewka gości w naszym domu od wielu lat... i za każdym razem smakuje niesamowicie i jeszcze bardziej rozgrzewa Polecam
zaprawa korzenna
- cynamon 3 g
 - goździki 1 g
 - imbir 3 g
 - gałka muszkatołowa 2 g
 - wanilia 1 laska
 - 150 ml spirytusu
 
Nie użyłam zmielonych składników, starłam sama odrobinę laski cynamonu, gałki jedynie imbir był mielony, wydrążyłam nasionka z laski wanilii i dodałam goździki - wszystko utarłam jeszcze w moździerzu następnie zalałam spirytusem i przelałam do ciemnej butelki. Zaprawę tą odstawić na 14 dni w ciemne miejsce -wstrząsać co drugi dzień .
Przepis pochodzi ze starej książki Domowy wyrób Jan Cieślak książka z 1976r.
