Krupnik część 1
Zaprawa korzenna do ,,krupnika,, jest zaczątkiem do powstania pysznej nalewki która doskonale rozgrzeje nas zimą. Będziemy potrzebować jeszcze miód i spirytus ale, o tym w kolejnym poście ... nalewka gości w naszym domu od wielu lat... i za każdym razem smakuje niesamowicie i jeszcze bardziej rozgrzewa Polecam
zaprawa korzenna
- cynamon 3 g
- goździki 1 g
- imbir 3 g
- gałka muszkatołowa 2 g
- wanilia 1 laska
- 150 ml spirytusu
Nie użyłam zmielonych składników, starłam sama odrobinę laski cynamonu, gałki jedynie imbir był mielony, wydrążyłam nasionka z laski wanilii i dodałam goździki - wszystko utarłam jeszcze w moździerzu następnie zalałam spirytusem i przelałam do ciemnej butelki. Zaprawę tą odstawić na 14 dni w ciemne miejsce -wstrząsać co drugi dzień .
Przepis pochodzi ze starej książki Domowy wyrób Jan Cieślak książka z 1976r.