Kruchy placek z truskawkami


Proste i przepyszne ciasto na miękkim, kruchym spodzie z dodatkiem kremu budyniowego i truskawek w galaretce. Idealne na upalne dni :)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła (lub margaryny)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki ajerkoniaku (można pominąć)
- 200 g miękkiego masła
- ok. 1/2 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki zmiksować z mąkami, ajerkoniakiem i żółtkiem. Wlać miksturę do gorącego mleka i bardzo energicznie mieszać, aż do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Zestawić z ognia. Przykryć folią spożywczą, tak żeby dotykała ona powierzchni budyniu (fot.2) i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dalej ucierać i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego wyczerpania (fot.3). Gotową masę budyniową rozsmarować na kruchym spodzie (fot.4) i wstawić na trochę do lodówki. Następnie ułożyć na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki - lekko wciskając je w masę (fot.5). Na koniec wszystko zalać tężejącą galaretką (fot.6) i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka całkowicie stężeje.
Źródło: poezja-smaku.pl






drukuj przepis