Kruchy kokosek z borówkami
Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 budynie śmietankowe (40 g)
- szczypta soli
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- ok 2 szklanek borówek
- 3 łyżki kaszy manny
Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i wiórki kokosowe i całość ostrożnie mieszamy. Ciasto w blaszczce wysypujemy cieniutką warstewką kaszy manny (wchłonie ona sok z owoców) i układamy borówki, a na nie masę wylewamy masę kokosową, na której wierzch ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C