Kruchy blok czekoladowo - ryżowy
Pyszny, ale tylko jeśli użyjecie do niego czekolady dobrej jakości. Coś o tym wiem...niestety. Kiedy robiłam go pierwszym raz do ciemnej warstwy dodałam czekladę deserową z Lidla i niestety miałam przykrą niespodziankę - nie dość, że smak nie był taki jak trzeba, to na dodatek cała warstwa rozypywała sie przy krojeniu:)
/źródło: Book Me a Cookie/
Kruchy blok ryżowo - czekoladowy
Składniki:
warstwa z białą czekoladą:
55g masła
1 łyżka płynnego miodu
150g bialej czekolady
50g ryżu preparowanego
warstwa z ciemna czekoladą:
55g masła
2 łyżki płynnego miodu
125 - 150g gorzkiej czekolady
75g ryżu preparowanego
Przygotować białą warstwę:
roztopic masło, miód i połamana na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć do wyłożonej folia aluminiową kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając, wyrówznac wierzch.
Przgotować ciemna warstwę:
masło, miód i połamana czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, aby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając , wyrównać wierzch.
Całość szczelnie przykryć i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
Smacznego:)