Kruchy blok czekoladowo - ryżowy

Kruchy blok czekoladowo -  ryżowy

Pyszny, ale tylko jeśli użyjecie do niego czekolady dobrej jakości. Coś o tym wiem...niestety. Kiedy robiłam go pierwszym raz do ciemnej warstwy dodałam czekladę deserową z Lidla i niestety miałam przykrą niespodziankę - nie dość, że smak nie był taki jak trzeba, to na dodatek cała warstwa rozypywała sie przy krojeniu:)

Zdjęcie - Kruchy blok czekoladowo -  ryżowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruchy blok czekoladowo -  ryżowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruchy blok czekoladowo -  ryżowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Book Me a Cookie/

Kruchy blok ryżowo - czekoladowy

Składniki:

warstwa z białą czekoladą:

55g masła

1 łyżka płynnego miodu

150g bialej czekolady

50g ryżu preparowanego

warstwa z ciemna czekoladą:

55g masła

2 łyżki płynnego miodu

125 - 150g gorzkiej czekolady

75g ryżu preparowanego

 

Przygotować białą warstwę:

roztopic masło, miód i połamana na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć do wyłożonej folia aluminiową kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając, wyrówznac wierzch.

Przgotować ciemna warstwę:

masło, miód i połamana czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, aby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając , wyrównać wierzch.

Całość szczelnie przykryć i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.

Smacznego:)

Kategorie przepisów