Krucho-drożdżowe rogaliki

Krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem owocowym oprószone cukrem pudrem. Przepis na te rogaliki jest jednym z moich ulubionych, ciasto jest elastyczne i łatwo się wyrabia.

Rogaliki krucho-drożdżowe są przepyszne i będą doskonałe na deser do herbaty lub kawy.

Do nadziewania warto dodać powidła, marmoladę lub dżem o gęstej konsystencji, aby podczas pieczenia nie wypłynęły z rogalika. Do środka możesz również w sezonie na owoce dodać np. jagody, maliny lub kawałeczki truskawek.

Krucho-drożdżowe rogaliki z tego przepisu zaraz po upieczeniu łączą w sobie puszystość i zarazem są lekko kruche. Warto je rozwałkować dosyć cienko, aby nie były zbyt puchate.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.

Zdjęcie - Krucho-drożdżowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 14 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • 1 1/3 szklanki mleka, ciepłego
  • 100 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek gęstych powideł lub marmolady o ulubionym smaku
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami. Zostawiamy na około 5-10 min do wyrośnięcia. Do mąki wlewamy pozostałe cieple mleko. Żółtka mieszamy razem z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i chwilę mieszamy ciasto np. drewnianą łyżką. Dodajemy niewielka ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto. Co jakiś czas dolewamy na dłoń niewielką ilość masła i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok. 10-15 min). Po tym czasie gotową kulkę wkładamy do miski, przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na cztery kawałki. Każdy rozwałkowujemy na cienki i okrągły placek. Kroimy na osiem trójkątów. Na każdy wykładamy łyżeczkę marmolady lub powideł. Zwijamy od szerszej ku węższej stronie i zwijamy ku sobie rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 3 cm odstępach. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi częściami. Zostawiamy na około 10-15 min do napuszenia.
Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i smarujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Zdjęcie - Krucho-drożdżowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krucho-drożdżowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka maślane z ziarnami

Kruche ciasteczka maślane z zi…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka imbirowe
1

Ciasteczka imbirowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Eklerki
2

Eklerki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Jesienne kruche ciasteczka z konfiturą z mirabelek

Jesienne kruche ciasteczka z k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasteczka cynamonowe - pyszne

Ciasteczka cynamonowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki