Kruche ślimaczki cynamonowe

Kruche ślimaczki cynamonowe

Zdjęcie - Kruche ślimaczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smaczne, aromatyczne i łatwe do przygotowania kruche ciasteczka z cynamonem. Ciasto przygotowywane jest na jogurcie, bez dodatku jajka. Wystarczy przygotować roladkę z kruchego ciasta, pokroić na plasterki i gotowe! :) Z podanych składników wychodzi około 45 ciasteczek.
Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (schłodzone)
  • 70 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 40 g cukru
Nadzienie:
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki cukru
Opcjonalnie:
  • 1 białko (do posmarowania zakończenia ciasta)

Masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Szybko zagnieść jednolite ciasto.Ciasto przełożyć na blat posypany mąką, i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.W miseczce wymieszać razem cynamon, cukier i cukier waniliowy. Równomiernie posypać całe ciasto.Rozwałkowany i posypany przyprawami płat ciasta - zwinąć ściśle (jak roladę) wzdłuż dłuższego boku.Opcjonalnie możemy teraz posmarować końcówkę rolady rozmąconym białkiem, żeby ciasteczka nie rozpadały się podczas pieczenia.Roladę z ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie plasterki o grubości 5 mm. Ciasto może się trochę rozchodzić przy krojeniu, ale to normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zarumienienia, przez około 15- 17 minut (grzanie góra- dół).Studzić na kratce. Przechowywać w metalowych puszkach na ciastka.
Źródło (z niewielkimi zmianami): domowe-wypieki.pl


Kategorie przepisów