Kruche serca z dżemem
Mam i ja coś dla zakochanych. :) Walentynkowe maślane ciasteczka wypełnione dżemem truskawkowym. Słodkie i kruche.
/ przepis własny, składniki na 16 ciasteczek/
- 120 g zimnego masła - 190 g mąki pszennej (przesianej) - 65 g cukru - 1 żółtko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - szczypta soli
nadzienie: - 4 łyżki dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty)
dekoracja: - cukier puder
Masło zagnieść z mąką, cukrem, żółtkiem, ekstraktem i solą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 h- max. 3 dni. Po tym czasie wyjąć schłodzoną kulę ciasta, posypać blat mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Następnie wykrawać dwoma foremkami (mniejszą i większą) kształt serduszek.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasteczka. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim ciasteczka przez 14 minut. Ostudzić i wypełnić dżemowym nadzieniem. Następnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________