Kruche rogaliki z powidłami
Nadal w temacie rogalików, bo one smakują zawsze i wszędzie Tym razem rogaliki cynamonowe z kruchego ciasta.
Przepis na te rogaliki znalazłam na włoskim blogu Giallo Zafferano. W oryginale – Cornetti ripieni di confettura – czyli rogaliki z konfiturą. Ja zrobiłam z powidłami, bo bardziej mi pasowały do cynamonu… Intuicja bardzo dobrze mi podpowiedziała, bo są naprawdę przepyszne!
SKŁADNIKI:
100 g masła
380 g mąki
3 jajka
125 jogurtu naturalnego
40 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Z podanym składników zagniataj elastyczne ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw na godzinę do lodówki.
Ciasto podziel na części i rozwałkuj na koło. Koło podziel na 8 części. Na każdym trójkącie połóż odrobinę powideł lub konfitury i zwijaj w rogalik.
Cały proces zawijania rogalików znajdziecie tutaj
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu lekko polukruj lub posyp cukrem pudrem.