Kruche rogaliki dyniowe
Kruche rogaliki dyniowe
Coś na osłodę. Taki mały rogalik. W sam raz do kawki lub herbatki. Są takie malusie, słodziuchne i żółciutkie, że zdrobnienia cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę?
Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :)
Część upiekałam z nadzieniem z tahini, a część z nutellą. Polecam obie wersje.
Składniki: Ciasto 240 g mąki
160 g masła zimnego pokrojonego w małe kawałeczki
1 łyżka cukru waniliowego
120 g puree z dyni hokkaido (powinno być suche i zbite)*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło, posiekać razem, aż połączy się z mąką w grudki. Dodać puree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao
100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
brązowy cukier puder do smaku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki. Ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą porcję rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy porcję nadzienia. Zwijać w kierunku wierzchołka tak, aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Układać na blaszce w niewielkiej odległości. Piec w 180°C przez 17-20 minut.
Smacznego! *Puree z dyni. Małą dynię hokkaido po przekrojeniu i usunięciu pestek piec przez 1 godzinę w 190°C. Odłożyć do wystudzenia. Miąższ wybrać ze skorupy. Jeżeli jest wodnisty, odcisnąć przez ściereczkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem. Odmierzyć potrzebną ilość, resztę odłożyć. Można przechowywać kilka dni w lodówce.
Składniki: Ciasto 240 g mąki
160 g masła zimnego pokrojonego w małe kawałeczki
1 łyżka cukru waniliowego
120 g puree z dyni hokkaido (powinno być suche i zbite)*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło, posiekać razem, aż połączy się z mąką w grudki. Dodać puree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao
100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
brązowy cukier puder do smaku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki. Ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą porcję rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy porcję nadzienia. Zwijać w kierunku wierzchołka tak, aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Układać na blaszce w niewielkiej odległości. Piec w 180°C przez 17-20 minut.
Smacznego! *Puree z dyni. Małą dynię hokkaido po przekrojeniu i usunięciu pestek piec przez 1 godzinę w 190°C. Odłożyć do wystudzenia. Miąższ wybrać ze skorupy. Jeżeli jest wodnisty, odcisnąć przez ściereczkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem. Odmierzyć potrzebną ilość, resztę odłożyć. Można przechowywać kilka dni w lodówce.