Kruche rogaliki dyniowe
![Kruche rogaliki dyniowe](/obrazek/duze/kruche-rogaliki-dyniowe-298492.jpeg)
![Zdjęcie: Kruche rogaliki dyniowe Zdjęcie - Kruche rogaliki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298492.jpeg)
![Zdjęcie: Kruche rogaliki dyniowe Zdjęcie - Kruche rogaliki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298494.jpeg)
Składniki: Ciasto 240 g mąki
160 g masła zimnego pokrojonego w małe kawałeczki
1 łyżka cukru waniliowego
120 g puree z dyni hokkaido (powinno być suche i zbite)*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło, posiekać razem, aż połączy się z mąką w grudki. Dodać puree z dyni, zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 45 minut. Nadzienie (można użyć nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao
100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
brązowy cukier puder do smaku
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki. Ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą porcję rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy porcję nadzienia. Zwijać w kierunku wierzchołka tak, aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Układać na blaszce w niewielkiej odległości. Piec w 180°C przez 17-20 minut.
Smacznego! *Puree z dyni. Małą dynię hokkaido po przekrojeniu i usunięciu pestek piec przez 1 godzinę w 190°C. Odłożyć do wystudzenia. Miąższ wybrać ze skorupy. Jeżeli jest wodnisty, odcisnąć przez ściereczkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem. Odmierzyć potrzebną ilość, resztę odłożyć. Można przechowywać kilka dni w lodówce.
![Zdjęcie: Kruche rogaliki dyniowe Zdjęcie - Kruche rogaliki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298493.jpeg)
![Zdjęcie: Kruche rogaliki dyniowe Zdjęcie - Kruche rogaliki dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/298491.jpeg)