Do tegorocznej kolekcji ciasteczek świątecznych dodałam również kruche, budyniowe rogaliki obtoczone cukrem z dodatkiem wanilii. Są dosyć szybkie do wykonania, a ich waniliowy aromat jest już wyczuwalny na etapie ugniatania ciasta. Trzymane w puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd.
Składniki na około 35 szt.:
- 220 g mąki pszennej
- 110 g miękkiego masła
- 95 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Do obtoczenia:
- ok. 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść z nich jednolitą bryłę. Rozdzielić na dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a w trakcie pieczenia, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką.
Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki (fot.1). Z każdego kawałka formować rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy (fot.2).
Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC przez ok. 15 minut, do momentu aż się przyrumienią.
Rogaliki lekko przestudzić na kratce (fot.3).
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, a następnie obtoczyć w nim jeszcze ciepłe rogaliki (fot.4).
Źródło:
fotokulinarnie.pl
drukuj przepis