Kruche maślane ciasteczka

Kochani, idzie nowe!
Bloga prowadzę od ponad 15 lat (aż musiałam sprawdzić najstarszy post, bo wierzyć się nie chce!), i choć w ostatnich latach nie jest tak intensywnie jakbym chciała, chyba znalazłam powód by wrócić do regularności. A przynajmniej takiej comiesięcznej.
Wszem i wobec miło mi poinformować (a nawet pochwalić się, a co), że współtworzę magazyn online o szydełkowaniu - Dziergaj. Pierwszy taki w Polsce! Jak do tego doszło nie wiem ;) Choć wiem. Wystarczył pomysł i ekipa do realizacji. Ekipa najlepsza na świecie!
Nie wiem, czy wśród Czytelników mam osoby szydełkujące lub robiące na drutach, ale chętnie się dowiem - dajcie znać!
W tym miejscu zapraszam więc Was na naszą stronę, na której można kupić magazyn, bo dziś właśnie wydałyśmy pierwszy numer Dziergaj. Prawie 100 stron! (99 dokładnie), w tym ponad 15 wzorów, artykuły, ciekawostki, porady i nie tylko. Jesteśmy z niego mega dumne <3
Ale ale, wróćmy do wspomnianej regularności na blogu. W Dziergaj odpowiadam za rubrykę kulinarną :))) więc nie ma żartów!
Na pierwszy ogień poszło więc coś idealnego do podjadania w trakcie dziergania. Kruche, maślane ciasteczka. Nim się obejrzysz, robótka będzie skończona a talerzyk z ciastkami pusty. A na pewno to drugie :)
Jak to u mnie, ich przygotowanie jest i proste i szybkie, a składniki zawsze pod ręką.
Składniki na kruche maślane ciasteczka:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- opcjonalnie: 16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego - opakowanie)
Jak upiec kruche maślane ciasteczka?
Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce, po czym dodaj pokrojone w kostkę masło (zimne, z lodówki). Zagnieć całość na jednolitą masę (można też użyć robota kuchennego), po czym owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół). Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5mm. Wytnij ulubione kształty (opcjonalnie użyj stempli do ciastek) i ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-10 minut (w zależności od piekarnika, wielkości ciastek). Po upieczeniu wystudź na kratce.
Ciasto, które Ci zostaje na kolejną partię przechowuj w zamrażarce.
Z podanej porcji wychodzą 2-3 blachy ciastek.
Smacznego dziergania!