Kruche maślane ciasteczka

Kruche maślane ciasteczka

Zdjęcie - Kruche maślane ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kochani, idzie nowe!

Bloga prowadzę od ponad 15 lat (aż musiałam sprawdzić najstarszy post, bo wierzyć się nie chce!), i choć w ostatnich latach nie jest tak intensywnie jakbym chciała, chyba znalazłam powód by wrócić do regularności. A przynajmniej takiej comiesięcznej.

Wszem i wobec miło mi poinformować (a nawet pochwalić się, a co), że współtworzę magazyn online o szydełkowaniu - Dziergaj. Pierwszy taki w Polsce! Jak do tego doszło nie wiem ;) Choć wiem. Wystarczył pomysł i ekipa do realizacji. Ekipa najlepsza na świecie!

Nie wiem, czy wśród Czytelników mam osoby szydełkujące lub robiące na drutach, ale chętnie się dowiem - dajcie znać!

W tym miejscu zapraszam więc Was na naszą stronę, na której można kupić magazyn, bo dziś właśnie wydałyśmy pierwszy numer Dziergaj. Prawie 100 stron! (99 dokładnie), w tym ponad 15 wzorów, artykuły, ciekawostki, porady i nie tylko. Jesteśmy z niego mega dumne <3

 

Zdjęcie - Kruche maślane ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ale ale, wróćmy do wspomnianej regularności na blogu. W Dziergaj odpowiadam za rubrykę kulinarną :))) więc nie ma żartów!

Na pierwszy ogień poszło więc coś idealnego do podjadania w trakcie dziergania. Kruche, maślane ciasteczka. Nim się obejrzysz, robótka będzie skończona a talerzyk z ciastkami pusty. A na pewno to drugie :)

Jak to u mnie, ich przygotowanie jest i proste i szybkie, a składniki zawsze pod ręką.

 

Zdjęcie - Kruche maślane ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na kruche maślane ciasteczka:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego - opakowanie)


Jak upiec kruche maślane ciasteczka?

Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce, po czym dodaj pokrojone w kostkę masło (zimne, z lodówki). Zagnieć całość na jednolitą masę (można też użyć robota kuchennego), po czym owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15-20 minut.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół). Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5mm. Wytnij ulubione kształty (opcjonalnie użyj stempli do ciastek) i ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-10 minut (w zależności od piekarnika, wielkości ciastek). Po upieczeniu wystudź na kratce.

Ciasto, które Ci zostaje na kolejną partię przechowuj w zamrażarce.

Z podanej porcji wychodzą 2-3 blachy ciastek.


Smacznego dziergania!

 

 

Zdjęcie - Kruche maślane ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów