Kruche listki z jabłkami

Kruche listki z jabłkami

Zdjęcie - KRUCHE LISTKI Z JABŁKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa początek jesieni - jesienne listki , od razu dodam , że bardzo smaczne :-) A skusiły mnie przede wszystkim swoim oryginalnym wyglądem. Polecam zwłaszcza tym , którzy lubią wyzwania. Pozostałym radzę z tych samych składników upiec tradycyjną szarlotkę - mniej przy tym pracy , a efekt smakowy taki sam ;-)
Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".

Zdjęcie - KRUCHE LISTKI Z JABŁKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 140 g cukru (można zastąpić cukrem pudrem , wtedy ciasto będzie delikatniejsze)
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- ew. 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dodałam , żeby ciasto nie było zbyt twarde)

Margarynę posiekać z mąką , dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. W czasie zagniatania (to się odnosi ogólnie do ciasta kruchego) dobrze jest od czasu do czasu zwilżyć dłonie w zimnej wodzie. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (lub do zamrażalnika - będzie szybciej).
W międzyczasie wyciąć z papieru formy w kształcie liści - 3 lub 4. Ja zrobiłam 3 , a ich wielkość dopasowałam do rozmiarów blachy (u mnie 23 x 33 cm) - najpierw upiekłam 2 "listki" , a potem jeszcze jeden osobno , plus dodatkowo drobne ciasteczka z okrawków ciasta.

Oprócz tego należy też wcześniej przygotować nadzienie z jabłek.

Nadzienie:
- 2 średnie , kwaskowe jabłka
- 50 g odsączonych z kompotu borówek (ja dałam rodzynki)
- 100 g zmielonych migdałów (można zamiast nich dać po prostu trochę tartej bułki)
- ok. 125 g cukru (w zależności od kwaśności jabłek)
- 1 jajko (rozdzielone)
- 2 łyżeczki rumu (dałam kilka kropli aromatu rumowego)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce , wymieszać z resztą składników (oprócz jajka). Białko ubić na sztywną pianę (można dodać część cukru , wtedy piana będzie trwalsza) i wymieszać z jabłkami.

Schłodzone ciasto podzielić , najlepiej na tyle części , ile ma być podwójnych listków (czyli w moim wypadku 3). Każdą z tych części osobno rozwałkować na placek grubości około pół centymetra i wykrajać od formy kształty liści , pamiętając o tym , żeby zawsze wykonać dwa identyczne liście , ale tylko jeden z ogonkiem. Na środek listków z ogonkami nakładać nadzienie , brzegi smarować mlekiem (ja to pominęłam , bo moje nadzienie było dość soczyste) , przykrywać listkami bez ogonków i dokładnie dociskać brzegi. Na górnej powierzchni zrobić płytkie nacięcia , podobne do nerwów liścia. Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec w temperaturze 220 st.C. przez około 25 minut.

Uwagi:
Moje ciasto trochę kleiło się do wałka , dlatego wałkowałam je przez folię i od razu na pergaminie , żeby potem łatwiej było to przenieść na blachę.

Zdjęcie - KRUCHE LISTKI Z JABŁKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - KRUCHE LISTKI Z JABŁKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów