Kruche ciasto ze śliwkami

Prosty przepis na kruche ciasto ze śliwkami oprószone cukrem pudrem. Duża ilość śliwek pomiędzy kruchym i delikatnym ciastem. Bardzo prosty deser, ale niesamowicie smaczny.

Kruche ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i zamrozić. Śliwki do ciasta natomiast mogą być dojrzałe lub lekko twarde. Nie dodawałabym już tych mocno miękkich, ponieważ będą się wylewamy i rozmiękczały ciasto.

Kruche ciasto ze śliwkami idealnie smakuje z cukrem pudrem lub gałką lodów waniliowych. Możesz podawać je jeszcze gorące prosto z piekarnika lub po wystudzeniu. Obie wersje ciasta są bardzo smaczne.

Przepis doskonały jeśli mamy nadmiar śliwek i nie mamy pomysły jak je wykorzystać. W tym przepisie dodajemy, aż kilo owców, ale równie dobrze możesz je zwiększyć nawet 1,5 kg.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze śliwkami.

Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5-6 łyżek cukru np. brązowego

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cynamonem. Dodajemy cukry, sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy lub używamy malaksera. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Owoce mieszamy z mąką, cukrem i cynamonem.
Formę o wym. 25×35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy połowę ciasta zamrożonego i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. Następnie układamy połówki śliwek rozcięciem do góry i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śliwki na kruchym spodzie
1

Śliwki na kruchym spodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto jogurtowe ze śliwkami
2

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kruchy placek z mirabelkami

Kruchy placek z mirabelkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto drożdżowe ze…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Proste, ucierane ciasto na jogurcie i oleju ze śliwkami

Proste, ucierane ciasto na jog…

Kaś Kaś
Bake&Taste