Kruche ciasto z jagodami

Kruche ciasto z jagodami

Wszystko idzie miejmy nadzieję ku pomyślnemu rozwiązaniu, wulkan przestał dymić i samoloty latają normalnie, a co za tym idzie, mój mąż za parę dni będzie mógł wrócić. A ja po dosyć pracowitym tygodniu nabrałam ochoty na jakieś dobre ciasto z owocami. Ze świeżymi na razie kiepsko, więc zdecydowałam się na mrożone jagody. Przepis na pewno jeszcze wykorzystam w sezonie jagodowym, zresztą można użyć do tego ciasta innych owoców, np. truskawek, malin czy wiśni.

Składniki:

2,5 szklanki krupczatki

250 g masła

4 żółtka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie) 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu

500 g mrożonych jagód

Kruszonka:

150 g masła

1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

Składniki ciasta posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć. Jeśli ciasto nie ma ochoty się zagnieść, możesz dodać jogurt lub śmietanę. Następnie uformuj z ciasta kulę, włóż do foliowego woreczka i zostaw na około 2 godziny w lodówce.

Jagody odpowiednio wcześniej rozmroź i odlej wodę.

Na posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę wyłóż ciasto. Można je zetrzeć na grubej tarce, można też odrywać po kawałeczku i wrzucać na blachę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i podpiekaj przez około 10-12 minut.

W tym czasie zrób kruszonkę - roztop  masło, wymieszaj mąkę z cukrem, wlej masło i wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż jagody, posyp kruszonką, i całość piecz jeszcze przez 35-40 minut.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów