Kruche ciasto z jagodami
Wszystko idzie miejmy nadzieję ku pomyślnemu rozwiązaniu, wulkan przestał dymić i samoloty latają normalnie, a co za tym idzie, mój mąż za parę dni będzie mógł wrócić. A ja po dosyć pracowitym tygodniu nabrałam ochoty na jakieś dobre ciasto z owocami. Ze świeżymi na razie kiepsko, więc zdecydowałam się na mrożone jagody. Przepis na pewno jeszcze wykorzystam w sezonie jagodowym, zresztą można użyć do tego ciasta innych owoców, np. truskawek, malin czy wiśni.
Składniki:
2,5 szklanki krupczatki
250 g masła
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(ewentualnie) 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu
500 g mrożonych jagód
Kruszonka:
150 g masła
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
Składniki ciasta posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć. Jeśli ciasto nie ma ochoty się zagnieść, możesz dodać jogurt lub śmietanę. Następnie uformuj z ciasta kulę, włóż do foliowego woreczka i zostaw na około 2 godziny w lodówce.
Jagody odpowiednio wcześniej rozmroź i odlej wodę.
Na posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę wyłóż ciasto. Można je zetrzeć na grubej tarce, można też odrywać po kawałeczku i wrzucać na blachę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i podpiekaj przez około 10-12 minut.
W tym czasie zrób kruszonkę - roztop masło, wymieszaj mąkę z cukrem, wlej masło i wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż jagody, posyp kruszonką, i całość piecz jeszcze przez 35-40 minut.