Kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami
Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami - prosta krajanka z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Na blogu pojawiło się już jakiś czas temu w wersji ze śliwkami, ale tak naprawdę można użyć różnego rodzaju owoców - w zależności od sezonu czy "smaka na" dany owoc :) Opcja z jabłkami to taki prosty i szybki przepis na szarlotkę na kruchym spodzie. Nawet nie zagniatamy ciasta, nie wspominając już o braku jego chłodzenia czy podpiekania spodu. Wystarczy wymieszać składniki na kruszonkę, częścią wylepić spód, wyłożyć owoce i wysypać resztę kruszonki. Na koniec pieczenie i pyszne ciasto gotowe. Polecam gorąco! Ja nie mogę się już doczekać wersji z truskawkami :)

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami - prosta krajanka z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 225 g masła, zimnego
  • 1 jajko, roztrzepane

Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek (u mnie jonagold), pokrojonych w średniej wielkości kostkę


1. Obrać jabłka, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
3. W dużej misce wymieszać cukier ze startą skórką z cytryny - rozetrzeć palcami, by cukier przeszedł jej aromatem. Dosypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz roztrzepane jajko. Całość zagnieść jak na kruszonkę.
4. Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do niej około 650 g kruszonki (mniej więcej 2/3), wyrównać i docisnąć formując tym samym spód. Na niego wyłożyć pokrojone jabłka, a na koniec posypać je resztą kruszonki.
5. Ciasto piec około 50 minut. Jeśli do tego czasu góra się nie zarumieniła można na koniec włączyć 5 minut grzania górnego, a jeśli nasz piekarnik lubi nadmiernie podpiekać od góry, wtedy przed upływem tych 50 minut należy na wierzch kawałek papieru do pieczenia.
6. Po upieczeniu dobrze przestudzić. Opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem, choć samo w sobie jest już słodziutkie :)

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami - prosta krajanka z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów