Kruche ciasto z jabłkami i bezą
Póki jeszcze są w ogrodzie jabłka - trzeba korzystać :)
Lubię ciasta z tym owocem, ponieważ jest uniwersalny i można zrobić coś szybko i prosto. Jabłka mogą być nieco kwaśne, wówczas fajne współgrają ze słodką bezą. A w jakiej postaci Wy lubicie jabłka? Ja mogę siedzieć i zjeść 1 kg od ręki ;)
Co potrzebujemy:
Ciasto
*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jabłka przesmażamy z masłem i cukrem - trzeba uważać, aby nie rozgotować (zostawić kawałki). Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i obklejamy nim blaszkę, przesmarowaną uprzednio tłuszczem. Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
2. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy masę z jabłek. Ubijamy białka na sztywno z cukrem, po czym przekładamy na masę z jabłek i całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut w 160 stopniach.
SMACZNEGO
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 1,5 kg jabłek
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 6 białek
- 1/5 szklanki cukru
*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jabłka przesmażamy z masłem i cukrem - trzeba uważać, aby nie rozgotować (zostawić kawałki). Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i obklejamy nim blaszkę, przesmarowaną uprzednio tłuszczem. Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.
2. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy masę z jabłek. Ubijamy białka na sztywno z cukrem, po czym przekładamy na masę z jabłek i całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut w 160 stopniach.
SMACZNEGO