KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM
To ciasto powstało pod wpływem chwili , bez konkretnego przepisu (choć najbardziej przypomina "Pleśniaka"). Mój m-żonek uwielbia ciasta z dżemem , marmoladą i innymi smarowidłami , więc zrobiłam je specjalnie z myślą o nim , tym bardziej , że już dawno takiego placka nie piekłam. Najpierw miał być tylko z dżemem , ale przypomniałam sobie , że mam w zapasie 2 białka , więc dorzuciłam jeszcze 2 (te z przepisu) i ubiłam pianę. Po środku dałam warstwę startego ciasta (nie za grubą , żeby się przepiekła pomiędzy pianą i dżemem) , a wierzch posypałam kruszonką.
Ciasto kruche (a właściwie to półkruche) z tego przepisu można także wykorzystać do zrobienia szarlotki.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 20 dag margaryny lub masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- dżem
Makę wymieszać z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka , jajko , aromat i tyle śmietany , żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , a resztę włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić pianę i przygotować kruszonkę.
Piana:
- 4 białka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno , dodać cukier , sok i ubijać , aż cukier się rozpuści.
Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 7 dag masła
- 5 dag cukru pudru
Masło pokroić na małe kawałki , rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.
Placek wyłożony do blaszki posmarować dżemem , na to zetrzeć na tarce resztę ciasta , przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec 50-60 minut w temp. 200 st.C.
Uwagi:
Z wykorzystaniem tego samego ciasta można zrobić szarlotkę - pominąć pianę i ew. kruszonkę , a zamiast dżemu dać jabłka.