Kruche ciasto jagodami i kremem
U mnie jak zwykle sezonowo, jako że nazbieraliśmy z Mężem jagód leśnych to zapraszam na kolejne pyszne ciasto z ich udziałem. Przy okazji przyznam się, że ja osobiście zbierania jagód nigdy nie lubiłam, ale to właśnie te zebrane własnoręcznie, podczas oganiania się przed hordami krwiopijczych komarów smakują mi najbardziej. Obowiązkowo muszę w lecie zrobić z nimi pierogi (przepis na nie macie tutaj), naleśniki oraz wypełnione po brzegi owocami jagodzianki, a jak jeszcze coś zostanie to wtedy kombinuję z różnymi deserami jak na przykład to kruche ciasto z bezą (która miała mieć piękny różowy kolor, ale znów trafiłam na kisiel, który ma słaby barwnik) jagodami oraz kremem budyniowym i powiem Wam, że to proste połączenie smakowało po prostu genialnie i nikt z moich bliskich nie mógł mu się oprzeć, dlatego też zapraszam na przepis.
Kruche ciasto jagodami i kremem - składniki i przygotowanie:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła (opcjonalnie margaryny)
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je przez co najmniej godzinę w lodówce. Schłodzone dzielimy na 2 części (ja robię jedną większą, drugą cieńszą) obie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33cm). Grubsze ciasto pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 180 st. C
Beza:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie kisielu (u mnie wiśniowy) - waga 40g
- 3-4 łyżki kaszy manny
- ok 1/2 litra jagód
Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca. Wtedy wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy do momentu aż połączy się z pianą.
Na drugim placku wysypujemy równą warstwą kaszę mannę (wchłonie ona sok z jagód) i wysypujemy równą warstwą jagody. Na jagody wykładamy pianę z białek. Pieczemy ok 10 minut w 170 st. C potem zmniejszamy temperaturę na 100 st. C i pieczemy jeszcze 40 minut.
Masa budyniowa
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - (40 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 masło śmietankowe (200g)
Proszek budyniowy rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na wrzące wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy stopniowo cukier puder, a gdy się połączy z masłem dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
Na ostudzone ciasto kruche bez bezy wykładamy krem i wyrównujemy, przykrywamy ciastem z bezą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
smacznego