Kruche ciasto babci Krysi

Kruche ciasto babci Krysi
Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto babci Krysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto:
  • Jajka - 2 żółtka i 1 całe
  • Mąka - 300 g
  • Margaryna Palma - 200 g
  • Cukier - 100 g
  • Cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia - szczypta
Przygotowanie

Margarynę posiekać nożem. Wymieszać z mąką i cukrem. Dodać jajko, cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Zagnieść, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć do formy do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować brzegi margaryną, można posypać bułką tartą.

Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 10 minut, by trochę się podpiekło.

Ja do tego ciasta zrobiłam krem czekoladowy - ubiłam jajka z cukrem, dodałam masę do 50 ml śmietany, potem ostrożnie wlałam rozpuszczoną (i ostudzoną) czekoladę. Wyłać krem na podpieczone ciasto i wstawić ponownie do piekarnika. Piec około 40-45 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Kategorie przepisów