Kruche ciasteczka z kremem
Pysznie kruche ciasteczka z jeszcze pyszniejszym kremem z białej czekolady, to doskonała przekąska do herbaty dla Twoich gości.
Ja przygotowałam je na dzień Matki, obchodzony jak co roku w Anglii. Niestety nie miałam czasu aby wcześniej je zaprezentować, dlatego polecam jako przepyszny deser na słodką przekąskę.
Składniki na ciasto 14 szt.:
- 250 g bardzo miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki golden syrupu lub płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 1/3 szklanki cukru drobnego lub cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
- 120 g białej czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ciemnego rumu
oraz
- cukier puder do posypania
Wykonanie ciasta:
- Masło utrzeć następnie dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy.
- Dodać ekstrakt waniliowy i golden syrup lub płynny miód, utrzeć.
- Mąki z proszkiem i solą przesiać, dodać do utartej masy.
- Wymieszać do połączenia się składników.
- Uformować krążek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 10-15 minut, tak aby ciasto nie było za twarde.
- Podsypać blat niewielką iloscią mąki i uformować cienki wałek, który podzielić na 28 kawałków.
- Dłonie zwilżyć olejem i formować małe kuleczki.
- Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 15 minut lub do zarumienienia.
- Po upieczeniu ciasteczek pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie kremu:
- Smietanę z cukrem ubić na sztywno.
- Dodać serek, sok z cytryny i rum, zmiksować.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić do temp. pokojowej.
- Następnie połączyć z powyższymi składnikami do otrzymania jednolitej, puszystej masy.
- Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskać na połowie ciasteczek tj. 14 szt..
- Pozostałymi ciasteczkami przykryć krem.
- Posypać cukrem pudrem.
- Przed podaniem krótko schłodzić.
Smacznego ?